Peres: Izrael nemôže zasiahnuť proti Iránu sám

17.08.2012 Celý región

Jeruzalem 16. augusta (TASR) - Izraelský prezident Šimon Peres sa dnes vyslovil proti samostatnému izraelskému útoku na Irán, keď uviedol, že dôveruje americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, pokiaľ ide o prísľub zabrániť Teheránu získať jadrové zbrane.

"Som presvedčený, že je to americký záujem. Som presvedčený, že (Obama) uznáva tento americký záujem a že to nehovorí len preto, aby nás upokojil. Po rozhovoroch s ním o tom nepochybujem," povedal Peres pre izraelskú televíziu Channel 2.

"Je nám jasné, že to nemôžeme urobiť sami. Môžeme spomaliť (iránsky jadrový program). Je nám jasné, že musíme pokračovať spoločne s Amerikou. Sú otázky okolo koordinácie a načasovania, avšak nakoľko je toto nebezpečenstvo vážne, tentoraz aspoň nie sme sami," dodal.

Vyjadrenia Peresa sa zdajú byť v rozpore so stanoviskom premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Ehuda Baraka, ktorí hovorili o vyhliadke jednostranného izraelského útoku na Irán.

Nemenovaný izraelský činiteľ, podľa všeobecného presvedčenia Barak, v rozhovore pre dnešné vydanie novín Haarec povedal, že Izrael "nemôže vkladať zodpovednosť za svoju bezpečnosť a budúcnosť ani do rúk svojho najväčšieho spojenca", teda Spojených štátov.

Izraelskí predstavitelia a médiá sa v uplynulom týždni značne venovali dohadu, že útok na iránske nukleárne zariadenia by mohol prísť pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Podľa izraelských zdrojov je vláda v tejto otázke nejednotná, pričom vedenie armády je proti misii, ktorá by nemala úplnú podporu USA.

Americký minister obrany Leon Panetta v utorok zdôraznil, že vojenský zásah je úplne poslednou možnosťou. Stále je podľa neho čas na to, aby zaúčinkovali sankcie a diplomatický tlak.

Irán odmieta tvrdenia Izraela a západných krajín, že jeho jadrový program je zameraný na výrobu atómových zbraní. V prípade útoku pohrozil rozsiahlou odvetou, ktorá by do konfliktu mohla zatiahnuť aj Spojené štáty.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región